KESÄN TUOKSUJA!

 

Naurukyyhky, Streptopelia risoria

Nyt kyllä kesä räväytti melkoisen yllätyksen. Kyyhkysen ilmekin Heinolan Lintuhoitolassa kertoo yllätyksestä! Ihanan yllätyksen saimme. Olimmekohan me hiukan valmistautumattomia tähän yllätykseen! Kesä saapui kuin tyhjästä luoksemme ja nyt se oli täällä.

Nyt on kaikilla kiire, kukat pitää saada pihoilla kukoistamaan ja siemenet mullan alle piiloon. Kastelua, kastelua, sitä nyt tarvitaan. Aikaa kaiken ihailuun tarvitaan äkkiä nyt paljon enemmän kuin kuukausi sitten. Luontokin pitää kiirettä, älä odota, jos olet hidas, jää moni asia luonnossa sinulta huomaamatta. Nyt ulos havaintoja tekemään ja iloitsemaan uusista näyistä.


Vaahtera, Acer platanoides

Vaahteralla on keväällä upea ilme, kuin vihreää kuohkeaa elämää pursuavat oksat, ne ovat kuin vihreää vaahtoa. Kohta ne karisevat ja leviävät jalkakäytäville ja kaduille. Saamme kävellä ja pyöräillä kuin sadussa kukkien päällä.


Saarnivaahtera, Acer negundo

Tämän puun kukintaa odotan tarkkana, en halua yhtenäkään keväänä jäädä paitsi. Tämäkin kaunis puu saa väistyä Muonamiehenpuiston rakennustyömaan tieltä, täytyyhän puiston paikalle saada kerrostaloja, täytyyhän?


Valkovuokko, Anemone nemorosa

Tämä Muonamiehenpuiston ainut valkovuokkoesiintymä on hieman piilossa. Se odotti muutaman vuoden minultakin tullakseen löydetyksi. Nyt olemme olleet sinut jo pitkään. Taitaa olla monen muunkin ilo, kertoi muusikko, joka bongaa sen vaimonsa kanssa myös joka kevät.


Käenkaali, Oxalis acetosella

Kuka muistaa lapsuuden ketunleivän? Minä muistan, tänä keväänä on käenkaalin mahtiaikaa. Maistelepa sinäkin lapsuuden maut esiin muistojen lokeroista!


Etelänruttojuuri, Petasites hybridus

Heinolan ainut ruttojuuripaikka löytyy Veljeskylän pyörätien varrelta kuusten varjosta. Nyt on sen kukinta-aika, myöhemmin paikan täyttävät kookkaat 50-70 senttiä leveät lehdet.


Pystykiurunkannus, Corydalis solida

Voiko olla hauraampia kukkia kuin nämä? Hellästi ottaen niitä voi poimia sisälle ilahduttamaan ruokapöydän ääressä istujia.


Lanttuperhonen, Pieris napi

Keväällä iloitsemme talvehtineista perhosista ennen kuin uusi sukupolvi ennättää iloksemme. Yksi kevään ilomme on lanttuperhonen, tuo levoton ja vilkas lentelijä, jota on vaikea saada asettumaan kuvattavaksi. Nyt onnisti, Hevossaaren tien varrella se oli odottamassa meitä, kiitos.


Käpytikka, Dendrocopos major

Sepänniemessä on kaunis, historiallinen luontopolku. Sen varrella löytyy vaikka mitä, suuria jykeviä puita, kukkivia tuomia, maahan ja veteen kaatuneita jättiläisiä. Siellä pitää kotiaan myös käpytikka, joka tuli luoksemme näyttäytymään.


Kaakonlammen palstaviljelmille on varmaan tullut uusi viljelijä. Näin järjestelmällistä jälkeä siellä en ole ennen nähnyt. Kaikki on esimerkillisessä järjestyksessä ja nimilaputkin kaikissa: retiisi, tilli, lehtikaali . . . Otetaanko opiksi? Ei kai tarvitse.


Laulujoutsen, Cygnus cygnus

Kaakonlammelle on palannut sama joutsenpariskunta taas. Pitävät kotilampenaan pientä lampea telkkäparin kanssa. Hyvää rinnakkaisoloa ja -eloa. Kai ne välillä ärhentelevätkin, se kuuluu laulujoutsenen luonteeseen.

Tänne pienen kauniin lammen rannalle mekin jäämme ihailemaan kesän edistymistä, sinä ja minäkin. AnneliKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

TOSSUKOITA JA KUKKOJA HEINOLAN TORILLA

Syyskuun iloja ja harmeja Heinolassa

Alkuvauhtia syksylle