Juhannuksen aikaan

 

Juhannusruusu, Rosa spinosissima

Onkohan juhannus sään suhteen eniten mielenkiintoa herättävä juhla. Niin monta arvausta, tietoa, ennustetta on juhannussään suhteen näkynyt tiedotusvälineissä. Se on kuitenkin varmaa, että juhannuksena on sää, joka ei estä juhannuksen saapumista. Tänä vuonna Heinolassa juhannusruusu viis veisasi kalenterista, se kukkia räpsähti jo osittain toukokuun puolella. Meinasi mennä ohi monelta, niin minultakin.


Alppiruusupolku

Viime vuonna Heinolan vesitorniharjulle perustettiin Alppiruusupuisto. Sielläkin kukinta oli etuajassa helleaallon vuoksi. Pieniä ne vuosi sitten istutetut vielä ovat, mutta kukkivat iloisesti kävijöitä ilahduttaen. Käynti harjulle on aika jyrkkää nousua, pyörälläkin saa kunnolla äheltää, mutta palkinnoksi saa upeaa näköalaa ja kukkivien alppiruusujen tervehdyksen.


Marjatan alppiruusu Raisa, Rhododendron Tigerstedtii-ryhmä

Tämä matala kaunotar ilahdutti jo kauas näkyvällä loistollaan kävijää, nyt se ilahduttaa sinuakin lukijani.


Polku

Veljeskylän lammen, Lemmenlammen vieressä polku kaartuu salaiseen metsään, sinne johdattaa varmaan aina tällainen polku kulkijaa. Mustikanvarvut polun molemmin puolin saattelevat kulkijaa äänettömästi metsän saloihin.


Sudenkorento, Odonata

Lemmenlampi on rauhallinen paikka, nimensä mukaisesti. Sen valtiaina kesäisin ovat vain sudenkorennot, nekään eivät meteliä pidä.Niittyhopeatäplä, Boloria selene

Sitten vaihdamme maisemaa, Hevossaaren metsien poluilta löytää aina kesäisin perhosia. Jo on kumma, jos yhtään perhosta ei näy. Tämä niittyhopeatäplä päätti jäädä hetkeksi puna-ailakin kukan alapuolelle.


Hohtosinisiipinaaras, Polyommatus icarus

Toinen aika varma perhospaikka on entisen rautatieaseman laakea alue. Se on ollut joskus jotain muuta, mitä se nykyään on. Nyt se on hiljainen alue, kasveja ja perhosia sieltä voi löytää, niitäkin, joita ei muualla kohtaa.


Lupiini, Lupinus polyphyllus

Lainsuojattomia lupiineja sulostuttamassa pyöräilijän tietä, näitä kauniita henkipattoja. Sen määrittely on hauska ja julma: ”Kansallisesti haitalliseksi säädetty vieraslaji”. Henkipatosta sai villissä lännessä palkkion, kun ampui sen. Lupiineiden hävittämisestä jossain saa Suomessakin palkkion. Se saattaa innostaa tuhoamiseen euron kiilto silmissä. Tässä paikassa ainakin euroja kolahtelisi kunnolla taskuun.


Koiranputki, Anthriscus sylvestris

Ei tässäkään oikein hyväksyttävää tämä kaunis tienreuna ole, onhan siinä koiranputkea ja lupiineja. Siitä huolimatta kaunista kulkijan iloa tällainen tie on, juhlavalta tuntuu ajaa tässä koiranputkien tuoksumaailmassa, se siivittää menoa vielä pitkään.


Möljänpuiston uusi ilme

Heinolan kaupunki uudistanut Möljänpuiston rantaa uuteen uskoon. Kovin ihmettelimmekin kivien kolinaa ja kaivinkoneen ryminää. Epäillen jokainen niitä ääniä kuunteli, odotimme. Hieman ihmetellen katselimme rannan uutta ilmettä. Pari viikkoa on nyt saatu ihmetellä ja epäillä. Nyt on tilalle tullut yleinen hyväksyntä. Mielenkiintokin on herännyt uusien kasvien ilmestyessä somistamaan pientä vesimaailmaa. Siihen on istutettu lähes kymmentä kasvia, aika mukava seurata kuinka ne selviävät. Minäpä kerron myöhemmin, miltä näyttää.


Kivilintu

Hevossaaren kivilintu sai voikukkia päänsä päälle ja kaulalleen, näillä se juhlisti kesän saapumista.

Tähän samaan juhlintaan mekin jäämme, kivilinnun tukeville hartioille, harvoja ohikulkijoita tarkkaillen, sinä ja minä. Hyvää juhannusta meille kaikille! 

Anneli


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

TOSSUKOITA JA KUKKOJA HEINOLAN TORILLA

Syyskuun iloja ja harmeja Heinolassa

Alkuvauhtia syksylle